Denk goed na over het gebruik van je auto als zzp’er of ondernemer. Veel ondernemers kiezen voor zakelijk rijden, wat zeker de nodige voordelen kan opleveren. Hierin heb je verschillende keuzes te maken, waar we in dit artikel meer over vertellen.

Kopen of leasen

Wil je in een nieuwe auto rijden? Je kunt de auto zakelijk kopen of leasen. Kopen heeft daarbij meteen een groot nadeel: je betaalt een hoge instapprijs. Je betaalt dan in één keer een groot bedrag voor de aanschaf. Met auto leasen zakelijk is er geen instapprijs, maar betaal je alleen maandelijks een vast bedrag. Hier zitten verschillende diensten bij inbegrepen, zoals je verzekering en het onderhoud aan de auto. Bij de aanschaf van een auto is dit niet het geval: hier draai je zelf voor op. Dat kan natuurlijk flink in de kosten lopen, bijvoorbeeld als je auto groot onderhoud nodig heeft. Met leasen weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Gebruik van huidige auto

Wil je (eerst nog) gebruik blijven maken van de auto die je al hebt? Dan kun je verschillende dingen doen, waarbij je goed naar je situatie moet kijken. Je kunt je privéauto op de naam van je bedrijf laten zetten. De waarde die je auto heeft komt op de bedrijfsbalans te staan. Het voordeel? De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Maar je kunt niet achteraf de btw terugvorderen die je hebt betaalt bij de koop van je privéauto. Als je een nieuwe zakelijke auto koopt, kan dit wel. Zodra je je privéauto op je bedrijf zet, ga je bijtelling betalen. Dit is ook zo als je een nieuwe zakelijke auto koopt of leaset. Je kunt ook privé blijven rijden in je auto, terwijl je er ook zakelijke ritten mee maakt. Het is namelijk niet verplicht om je auto als zakelijke auto aan te melden. Maar dan kun je ook geen gebruik maken van de belastingvoordelen, zoals de autokosten die fiscaal aftrekbaar zijn. Voor welke optie je ook kiest, houd je ritten natuurlijk altijd goed bij. Zo kun je de privéritten en de zakelijke ritten van elkaar onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld navigatie gebruiken waarbij de ritten die je maakt automatisch worden bijgehouden, en waarbij je dit achteraf weer kunt inzien. Dat is wel zo praktisch voor je administratie!

Auto kiezen

Mocht je voor een nieuwe auto gaan, dan heb je natuurlijk veel opties om uit te kiezen. Denk goed na over de ideale auto. Welke type auto past bij jouw bedrijf? Misschien wil je wel in een luxe auto rijden. Of ga je juist voor een duurzame keuze met een elektrische auto, dan kan je elektrisch zakelijk leasen. Vind de auto die past bij jouw zaak. Let met name op de gewenste grootte van de auto, al helemaal als je spullen mee hebt tijdens je zakelijke ritten. Ga je de auto ook voor je privéritten gebruiken? Dan kun je meteen rekening houden met de wensen die je hierin hebt. Wie een gezin heeft, heeft bijvoorbeeld zeker baat bij een ruimere auto. Je gaat dus enerzijds op zoek naar een auto die representatief is voor je zaak. Maar anderzijds let je er ook meteen op dat de auto functioneel is.

Goed geregeld

Zorg dat je alle zaken rondom het autogebruik netjes regelt. Dit draait onder andere om het bijhouden van de ritten die je maakt, zoals we hierboven noemen. Geef dit allemaal netjes door aan je boekhouder of bij de belastingdienst. Daarnaast is het nodig om de juiste verzekering(en) af te sluiten. Met zakelijk leasen heb je hier zelf minder omkijken naar, omdat dit voor je wordt geregeld. Dat is dus een nuttig stukje service om te overwegen!

Hoe kun je zakelijk rijden het beste aanpakken? Zoals je leest, heb je veel mogelijkheden. Het hangt maar net af van je wensen en je situatie. Houd daarom rekening met het aantal kilometers dat je maakt. En met het type auto waarin je wilt rijden. Zo kom je tot de juiste oplossing! We wensen je alvast veel rijplezier toe.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen